Lämna prover med läkarintyg för körkort vid alkohol, narkotika och droger
Telefonbesök för information: 0 kr
Vi hjälper dig att få tillbaka/behålla ditt körkort!
Läkarintyg med enkelt och diskret besök via telefon och video.
Du kommer igång snabbt med provtagningen.
Provtagning för att få körkortstillstånd.
Även provtagning för att få alkolås.
Varmt och trevligt bemötande.
Provtagningsorter
-
Avesta
Borlänge
Falun
Hedemora
Leksand
Ludvika
Malung-Sälen
Mora
Orsa
Rättvik
Smedjebacken
Säter
Vansbro
Älvdalen -
Visby
-
Göteborg
Uddevalla
-
Östersund
-
Eksjö
Jönköping
Värnamo -
Boden
Gällivare
Luleå -
Falköping
Lidköping -
Helsingborg
Lund
Skurup
-
Danderyd
Haninge
Huddinge
Salem
Stockholm
Södertälje
Tyresö -
Eskilstuna
Katrineholm
Nyköping
-
Uppsala
-
Arvika
Eda
Forshaga
Hagfors
Hammarö
Karlstad
Sunne
Säffle
Torsby
Årjäng -
Timrå
-
Trollhättan
-
Askersund
Degerfors
Hallsberg
Hällefors
Karlskoga
Kumla
Laxå
Lekeberg
Lindesberg
Ljusnarsberg
Nora
Örebro -
Linköping
Priser
Informationsbesök via video.
Just nu kampanjpris: 0 kr
Blodprov gällande alkohol enligt föreläggandet:
Från 1100 kr per prov.Narkotikaprov enligt föreläggandet:
Från 1300 kr per prov.Alkoholprov plus narkotikaprov enligt föreläggandet:
Från 1600 kr per prov.Alkolåsprov: alkohol och drogprov inför alkolås:
Från 1600 kr som engångskostnadAlkolåsprov under villkorstid på 2 år:
Från 1100 kr per tillfälleHela provpaketet enligt föreläggandet betalas innan start av provtagningsserien.
Avslutande läkarintyg till Transportstyrelsen när du är klar med provtagningsserien:
1995 krOm Transportstyrelsen kräver fler drogprover än deras standardpaket tillkommer en extra kostnad för dessa. Borlänge och Kristanstad har separat prislista. Hör med oss om ni vill lämna prover där. Vid positiv screening tillkommer kostnad för verifikation av provet. Vid kiral analys vid medicinering med Elvanse/Attentin tillkommer kostnad för detta vid varje provtagning.
Kom igång snabbt med din provtagningstid genom ett gratis telefonbesök.
Telefonbesök för information 0 kr
Du kommer igång snabbt med provtagningen.
Varmt och trevligt bemötande.
Kom igång snabbt med din provtagning.
Med ett varmt och vänligt bemötande är vi tillgängliga för dina frågor.
Vilka prover gäller för alkohol vid körkort?
Transportstyrelsens alkoholprover är CDT och Gamma-GT. Dessa stiger ofta vid överkonsumtion av alkohol. Ibland kan de stiga av andra orsaker även om man är helnykter. Då får man verifiera nykterhet med ett annat prov som kallas PETh. Detta är 100 % känsligt för alkoholkonsumtion och man kan med 100 % säkerhet verifiera nykterhet. Transportstyrelsen har dock valt CDT som standard, då det tillåter att man tar ett glas vin någon gång i veckan. Problem kan dock uppstå om du får ett högt CDT trots att du druckit väldigt lite alkohol. Då är det bästa sättet att visa Transportstyrelsen att man har varit så gott som nykter, att ta ett PETh-test. Vi rekommenderar helnykterhet under tiden för provtagning.
Levervärden kan vara förhöjda av andra medicinska orsaker, vid osäkerhet kan vi skicka en remiss till din vårdcentral för att utreda andra orsaker till avvikande leverprover.
Vilka prover gäller för droger vid körkort?
Drogproverna sker vanligtvis genom urinprov. Urinens kreatininvärde mäts då också. Ett lågt kreatininvärde innebär att du har druckit mycket vätska innan – urinen får svag färg och drogtestet blir ogiltigt. Det är viktigt att dricka lagom mycket innan besöket.
Tar du något läkemedel som skulle göra ditt prov positivt måste du kunna uppvisa recept eller medicinlista.
Vanliga frågor
När behöver man lämna läkarintyg för alkohol/droger till Transportstyrelsen?
Vid missbruk eller beroende av alkohol, läkemedel eller andra droger behöver du, enligt Transportstyrelsens regler, visa att du varit nykter och drogfri under en längre tid innan du kan få körkort.
Då Transportstyrelsen bedömer det som nödvändigt, kan de kräva att du tar prover för alkohol/droger och skickar in ett läkarintyg för att visa att du är nykter.
Ifall att du under de senaste 5 åren dömts för grovt rattfylleri eller upprepade fall av rattfylleri, kräver Transportstyrelsen att du alltid skall skicka in ett sådant läkarintyg.
När du fått ett körkortstillstånd kräver Transportstyrelsen vanligtvis att du skall skicka in ytterligare läkarintyg med provtagning för alkohol/droger, för att visa att du fortfarande är lämplig.
Vad händer om man blåser positivt i ett alkolås?
Om du vid upprepade tillfällen blåser i alkolåset som då registrerar en straffbar mängd alkohol, kan Transportstyrelsen besluta att du förlorar ditt körkort. Alkolåset finns inte bara för att hindra dig från att köra bil utan kontrollerar även att det inte finns startförsök med alkohol i kroppen. Om du förlorar körkortet på grund av att du blåst med för hög alkoholmängd i blodet dras körkortet in med minimum den tid som motsvarar villkorstiden som var kvar.
Kan man straffas med 0.1 promille alkohol i blodet?
Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille i blodet (det motsvarar 0,1 mg alkohol per liter utandningsluft).
Du får straff om du har 0,1 mg alkohol per liter utandningsluft i polisens andningskontroll. Men om siffran gäller blodprov går gränsen vid 0,2 promille i blodet och du går fri om du har 0,1 promille alkohol i blodet.
Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst 6 månader och 1 till 2 år med antingen krav på alkolås eller indraget körkortstillstånd.
Gränsen för grovt rattfylleri är 1,0 promille i blodet (det motsvarar 0,5 mg alkohol per liter utandningsluft). Straffet för grovt rattfylleri är fängelse i högst 2 år och 2 år med antingen krav på alkolås eller indraget körkort.
Hur får man lämplighetsintyg/körkortstillstånd?
Nu för tiden kallas det som tidigare hette lämplighetsintyg för körkortstillstånd. När du skall ta körkort är steg 1 att ansöka om körkortstillstånd/lämplighetsintyg. Utan ett körkortstillstånd får du varken övningsköra eller inneha ett körkort.
Ansöka om körkortstillstånd görs enklast med en e-legitimation som BankID på denna sida: https://www.transportstyrelsen.se/sv/Blanketter/Vag/korkort/privatperson/
Du måste även skicka in ett synintyg från en optiker för att få ditt körkortstillstånd godkänt. Detta görs ofta digitalt från optikern.
Hur långt tid tar det att få ett körkortstillstånd/lämplighetsintyg?
Om din ansökan är komplett med alla handlingar till Transportstyrelsen och alla krav är uppfyllda tar det oftast mellan 2 till 4 veckor att få körkortstillståndet. Om Transportstyrelsen behöver utreda dina möjligheter att få körkortstillstånd kan det ta längre tid. Det kan till exempel handla om att du måste skicka in ett läkarintyg.
Vad är det för synkrav för körkort?
Vanligtvis kräver Transportstyrelsen ett intyg från en optiker. Du ska ha minst 0,5 i synskärpa binokulärt (när du tittar med båda ögonen). För körkort för lastbil eller buss behöver du ha minst 0,8 i synskärpa i det bästa ögat och 0,1 i det sämre ögat. Du får använda glasögon eller kontaktlinser för korrigering.
Vid vissa ögonsjukdomar eller andra förhållanden som kan påverka synen, till exempel dubbelseende, synfältsdefekter och nattblindhet, krävs ett intyg av en specialistläkare på ögonsjukdomar.
Var på körkortet står det att man behöver glasögon?
Ditt körkort kan vara förenat med trafikvillkor, till exempel att du bara får köra en automatväxlad bil eller med glasögon/kontaktlinser.
Om du har trafikvillkor skrivs de i fält 12 på körkortets baksida. Koden på körkortet för kravet att bära glasögon eller kontaktlinser är 01.06.
Får man ha glasögon på körkortet?
Ja, du får ha glasögon på kortet som tas till ditt körkort. Men:
Fotografiet ska ha god skärpa
Skärpan ska ligga på pupillen
Reflexer får inte synas i glasögonen
Du får inte ha färgade eller mörka glasögon
Hur länge måste man lämna prover för körkort?
Beroende på omständigheterna i ärendet behöver prover lämnas mellan 6 månader och 2 år. Ofta får man körkortstillstånd efter 6 månader, men det är vanligt att man därefter under en eller flera halvårsperioder får fortsätta att lämna prover innan ens ärende avskrivs hos Transportstyrelsen.
Har man diagnostiserats med missbruk av alkohol är det ett hinder för att ha körkort, till dess att varaktig nykterhet kan verifieras och prognosen för fortsatt nykterhet är god (Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort (TSFS 2010:125)12 kap. 7 §). Med varaktig nykterhet avses minst 6 månader verifierad nykterhet och vid allvarligt missbruk upp till 2 års verifierad nykterhet (TSFS 2010:125 12 kap. 9 §). Verifierad nykterhet sker med blodprover för alkohol och urinprover för droger, på ett labb som är godkänt av Transportstyrelsen.
Även om Transportstyrelsen kan kräva prover i upp till 2 år, är det vanligt att man får börja ta sitt körkort efter 6 månaders verifierad nykterhet. Därefter får man lämna prover i ytterligare 6 till 18 månader samtidigt som man har sitt körkort. Exakt hur länge det blir bedöms individuellt utifrån omständigheterna i det specifika ärendet.
Vad händer med körkortet vid drograttfylla?
Rattfylleri gällande droger vid bilkörning är när en person kör med ett narkotikaklassat ämne i blodet (gäller inte om substansen använts enligt läkarordination). Straffet för rattfylleri med droger i blodet (drograttfylla) av normalgraden är vanligtvis böter och att körkortet återkallas under 12 månader. Om det finns försvårande omständigheter kan spärrtiden bli längre.
Hur länge blir man av med körkortet vid ringa narkotikabrott?
Enligt körkortslagen kan du få någon av följande åtgärder efter ett ringa narkotikabrott:
Återkallelse av körkortet
Varning
Körkortsinnehavet förenas med villkor om alkolås
Innan Transportstyrelsen agerar måste:
Domen vunnit laga kraft
Du fått ett godkänt strafföreläggande
Du fått ett godkänt föreläggande om ordningsbot eller ett beslut om åtalsunderlåtelse
Ifall du har gjort dig skyldig till ringa narkotikabrott, kan det leda till att Transportstyrelsen återkallar ditt körkort, för att du som körkortsinnehavare anses opålitlig ur ett nykterhetshänseende. Du blir dock inte automatiskt av med körkortet om du döms för ett ringa narkotikabrott (Körkortsingripande av Transportstyrelsen regleras enligt 5 kap. 3 § 5 p i körkortslagen). Det måste finnas en utredning som ger en helhetsbild av den aktuella personen och dennes situation. Utredningen behöver även visa att det finns en risk för misskötsamhet ur ett nykterhetshänseende.
Om utredningen klart och tydligt visar att narkotikabruket varit en engångsföreteelse kan personen inte få sitt körkort återkallat. Körkortsåterkallelse utförs utifrån en samlad bedömning från Transportstyrelsen. Om man är missnöjd med Transportstyrelsens beslut kan detta överklagas till förvaltningsrätten. Dock har förvaltningsrätten långa handläggningstider, ibland upp till 1 år. Om du vill veta de aktuella handläggningstiderna kontaktar du förvaltningsrätten för det område du bor i.
Måste man ha körkort med sig?
En bilförare måste ha med sig sitt körkort enligt 3 kap. 15 § i körkortslagen. Men böter ska inte dömas ut om förarens identitet genast kan fastställas genom annan giltig ID-handling som ett pass eller genom att en medpassagerare identifierar föraren. Den som inte har med sig körkortet döms att betala böter enligt 9 kap. 2 § första stycket i körkortslagen. Bötesbeloppet är 500 kr.
Får man köra bil om man har ADHD?
Om du har ADHD, ADD, Asperger, Autism eller liknande tillstånd är det vanligtvis inga problem att få körkortstillstånd. Transportstyrelsen kräver att du skall lämna in ett läkarintyg som visar ditt aktuella mående och funktionsnivå utifrån din diagnos.
Vanligtvis kan man få detta från sin ordinarie läkare. Väntetiden är då ofta mellan 3 till 9 månader för läkarintyget, beroende på var man bor.
Vi erbjuder läkarundersökning och läkarintyg för ADHD till Transportstyrelsen med tid inom 1 vecka via videosamtal. Du kan boka din tid och se aktuellt pris här:
https://davidgrontemedicinskkonsult.kaddio.com/
För patienten som lämnar prover för alkohol eller droger/narkotika under minst 6 månader hos oss ingår ADHD-läkarintyget i priset för provtagningen.